Bežte pre tých, ktorí behať nemôžu

Slovensko sa zapojí medzi 35 krajín sveta, v ktorých sa pobeží pre tých, ktorí behať nemôžu. V nedeľu 4. mája 2014 o 12:00 h odštartuje vôbec po prvýkrát jedno z najunikátnejších svetových bežeckých podujatí, keď bežci v 35 krajinách a 40 lokalitách po celom svete, vybehnú v jeden deň v rovnakom čase na Wings for Life World Run.

Aj vďaka vám sa vozíčkar môže postaviť znova na nohy!

Celé spektrum bežcov od sviatočných klusačov, snaživých hobíkov až po profesionálnych bežcov sa môžu zapojiť a svojim behom podporiť svetovú nadáciu Wings for Life, ktorá sa zaoberá výskumom liečby poranení miechy, pre život bez vozíka. Slovenská trať povedie z Bratislavy, okolo hradu Devín, smerom do malebnej krajiny Malých Karpát. Svetový beh Wings for Life nemá určený cieľ, rovnako ako ľudia na vozíčku nevedia kedy sa dočkajú medicíny, ktorá zregeneruje a obnoví funkciu ich miechy. Pol hodinu po štarte vyrazí na trať stíhacie vozidlo. V momente, keď vozidlo bežca predbehne jeho beh úspešne skončil. Nikto nie je porazený. Do cieľa dobehnú všetci.

Riaditeľom celosvetových pretekov je Collin Jackson, strieborný olympijský medialista na OH 1988 v Soule v behu na 110 metrov cez prekážky. Svetový beh Wings for Life má v každej krajine ambasádorov, ktorí podporujú túto skvelú myšleinku. Medzi nich patrí napríklad tenista Roger Federer, bývalý jazdec F1 David Coulthard, lyžiar Aksel Lund Svindal, windsurfer Robby Naish, futbalisti Cristiano Ronaldo a Luís Figo, či hokejisti Mats Sundin a Peter Forsberg, no výskum poranenej miechy oslovil napríklad aj DJa Armin van Buurena.

Aj Slovensko pobeží

Na Slovensku skvelá myšlienka uchvátila herca a operného speváka Filpa Tůmu, ktorý síce beh z duše nenávidí, no kvôli dobrej veci začal koncom decembra s pravidelnými tréningami. Pod odborným dohľadom, no najmä motiváciou nášho najlepšieho olympijského triatlonistu Richarda Vargu, si stanovil neľahký cieľ – 13 km. Zo slovenskej kultúrnej scény sa hecne napríklad Vec.

Zapojte sa aj vy a bežte, pre tých ktorí behať nemôžu. Zaregistrovať sa môže každý na www.wingsforlifeworldrun.com/sk do 20. apríla 2014. Štartovné 25 EUR putuje v plnej výške na konto nadácie Wings for Life – pre život bez invalidného vozíka, ktorá sa zaoberá výskumom liečby poškodenej miechy.

Je to beh, kde si určíte svoj vlastný cieľ. Na stránke www.wingsforlifeworldrun.com/sk nájdete kalkulačku, prostredníctvom ktorej si ľahko vypočítajte kedy vás pohyblivá cieľová páska dostihne. Zdieľajte svoj cieľ prostredníctvom #mygoal.

Facebook event